Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Podróże kształcą…

    12.12.2018r. uczniowie klas: VIa, VIb, VIIa pod opieką nauczycieli: A.Maczużak-Golonka, B.Mrozowskiej, E.Wilusz, A.Wojtanowskiej wybrali się na wycieczkę do kilku ciekawych miejsc na Podkarpaciu.

    Pierwszym punktem w planie wyjazdu była Huta Szkła Artystycznego i Gospodarczego "Sabina" w Rymanowie, gdzie właściciel firmy, pan Henryk Rysz zaprezentował unikatowe wyroby artystyczne ze szkła, poznaliśmy specyfikę pracy hutnika, proces wyrobu szkła ozdobnego;  z zainteresowaniem obserwowaliśmy powstawanie szklanych przedmiotów. Niektórzy uczniowie próbowali swych sił w wytwarzaniu takich arcydzieł. Zachwyt wzbudziła także wystawa artystycznych obiektów wykonanych ze szkła. Kolekcje charakteryzowały się różnorodnymi wzorami, kształtami i kolorami. Były to wazony, patery, figurki zwierząt, świeczniki, lampki oliwne, lampy elektryczne, przyciski do papieru itp. Odwiedziliśmy również sklep firmowy, gdzie można zakupić pamiątki. Wizyta w hucie poszerzyła naszą wiedzę na temat rzemiosła artystycznego. Następnym etapem podróży był Zakład Przemysłu Skórzanego ASKO- producent galanterii skórzanej, gdzie uczniowie poznali tajniki związane z przemysłem garbarskim i kaletniczym. Obserwowali proces wyrobu galanterii skórzanej tj. teczki, aktówki, torebki damskie, plecaki, portfele, paski, wizytowniki, etui itp. z naturalnej skóry.

    Później przenieśliśmy się w baśniowy świat czekolady w Korczynie-słynnej  Pijalni Czekolady M.Pelczara. Zwiedziliśmy ciekawe wnętrze, które urządzone jest w stylu starej fabryki. Pod kierunkiem pana przewodnika dzieci poznały drogę powstawania czekolady- od uprawy kakaowca, poprzez suszenie i mielenie ziaren, po odlewanie gotowych tabliczek. Każdy mógł skosztować czterech  rodzajów czekolady: od białej, gorzkiej, mlecznej po różową, później obejrzeć filmy opowiadające o powstawaniu ziaren kakaowca, transporcie, produkcji tego przysmaku. W czasie warsztatów uczniowie projektowali własne kompozycje dodatków do tabliczek czekolady i lizaków. Wszyscy mieli możliwość degustacji różnych rodzajów czekolady oraz wielu smakołyków. Na zakończenie uczestnicy otrzymali swoje wyroby i pamiątkowe dyplomy.

    Ostatnim etapem  podróży było Muzeum Kultury Szlacheckiej w Kopytowej, posiadłości należący dawniej do sławnego z wypieku pierników Zakonu Cystersów. W piwnicach dworu z XVII w. uczestnicy poznali tradycje wyrobu pierników i z wielkim zapałem  uczestniczyli w warsztatach tworzenia ozdób świątecznych z piernika. Program wycieczki obejmował także zwiedzanie obiektu, który prezentuje autentyczne  wnętrza  siedziby szlacheckiej.

    Wyjazd był bardzo atrakcyjny i udany. Każdy mógł się wiele nauczyć, poznać klimat i specyfikę odwiedzanych miejsc.

  • image001
  • image002
  • image003
  • image004
  • image005
  • image006
  • image007
  • image008
  • image009
  • image010
  • image011
  • image012
  • image015
  • image016
  • image017
  • image018
  • image019
  • image020
  • image021
  • image022

Simple Image Gallery Extended